Sri Lanka

Vissersboot, een nieuwe start

Rex probeerde een verblijfsvergunning te verkrijgen in België, zonder succes. Hij keerde terug naar Sri Lanka, zijn herkomstland, en ging er opnieuw aan de slag als visser.

 

Twijfel en onzekerheid

Rex kwam samen met zijn echtgenote, dochter en zoon naar België in 2014. Hij probeerde op verschillende manieren een wettelijke verblijfsvergunning te verkrijgen, maar zonder succes. Rex leefde de afgelopen jaren dan ook in moeilijke omstandigheden. Na jaren vol onzekerheid en twijfel, nam hij in 2022 de beslissing om vrijwillig terug te keren naar Sri Lanka, zijn herkomstland.

Terug bij familie

Rex keerde na acht jaar terug naar zijn familie in Sri Lanka, hij heeft er drie zussen en drie broers. Hij trok opnieuw in in zijn eigen woning, waar hij nu samenwoont met een van zijn zussen die haar echtgenoot verloor in het conflict.

Voor hij vertrok naar België, was Rex een gepassioneerde visser, een ambacht waar zijn familie al jarenlang in bedreven is. Toen hij samen met re-integratiepartner Caritas International nadacht over een duurzaam re-integratieproject, werd al snel duidelijk dat visserij terug een belangrijke rol zou spelen na terugkeer.

Visserij, kokos en mango

Dankzij de re-integratiesteun kon Rex samen met de lokale partner van Caritas onder meer een vissersboot en visnetten aankopen. Sindsdien gaat hij elke dag ’s ochtends vroeg de zee in, samen met zijn broer. Als het weer niet gunstig is om te vissen, legt hij zich toe op het planten van kokos- en mangobomen rondom zijn woning, de lievelingsbomen van zijn zoon.

 

Bron: Caritas International.