Marokko

Verkoper in de soek van Marrakesh

Hicham vestigde zich in België maar kwam uiteindelijk in de illegaliteit terecht. Na een moeilijke periode keerde hij terug naar Marokko met de steun van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

Hicham is een jonge man afkomstig van Marrakesh (Marokko) waar hij kleren verkocht in de soek. In 2017 kwam hij naar België met een toeristenvisum.

In België vroeg Hicham geen asiel. Hij rekende op de hulp van zijn gemeenschap. Maar al snel raakte hij in de problemen door het leven in de illegaliteit: hij werd dakloos en had gezondheidsproblemen. Toen kreeg hij het nieuws dat zijn vader was gestorven en besloot hij om definitief terug te keren naar Marokko. Daarvoor vroeg hij hulp aan IOM.

Bijkomende steun

Meer dan een jaar nadat hij in België arriveerde, keerde Hicham terug naar Marokko. In Marrakesh stond hij er niet alleen voor, hij werd er verwelkomd door zijn familie.

Hoewel Hicham geen asiel vroeg, kreeg hij toch steun van Fedasil on zich te re-integreren in Marokko. Het programma voor vrijwillige terugkeer voorziet bijkomende steun voor kwetsbare personen. Met die steun kon hij een locatie huren in de soek van Marrakesh om er kleren te verkopen.

Enkele maanden later ging IOM hem bezoeken. Hicham heeft nog steeds een winkeltje in de soek. Maar de huurkosten wegen zwaar op zijn inkomen, hij houdt niet voldoende over op het einde van de maand. Daarom besliste IOM Marokko om hem extra steun te geven voor de aankoop van verkoopartikelen, zo houdt hij nog voldoende over om zijn huur te betalen. Met deze steun zorgt IOM voor een stabiele leefsituatie voor Hicham.

 

Bron: IOM