Georgië

Verkoop autoverf en medische ondersteuning

Nadat hij een beroerte kreeg in België, keerde Zaza terug naar Georgië. Hij kreeg medische ondersteuning voor zijn revalidatie en kon een eigen zaak oprichten.

Beroerte in België 

In 2016 arriveerde Zaza in België. Kort na zijn asielaanvraag kreeg hij een beroerte waarna hij een lange revalidatieperiode tegemoet ging. Vanuit het opvangcentrum in Heusden-Zolder vroeg hij meer informatie over de terugkeermogelijkheden. Gezien zijn medische noden, werden Fedasil en IOM ingeschakeld om hem de nodige gedetailleerde informatie te geven over de medische opvolging en de kosten die hij kon verwachten in Georgië voor zijn revalidatie.

Voorbereiding tijdens revalidatie

Op basis van de informatie die hij kreeg, besloot Zaza zijn asielaanvraag stop te zetten en zijn terugkeer voor te bereiden tijdens zijn revalidatie. Een consulent van IOM kwam bij hem langs om de belangrijkste punten verder te bespreken, met name de huisvesting en de mogelijkheid om op korte termijn opnieuw een inkomen te verwerven. Het opvangcentrum voorzag ook een kleine voorraad medicatie om de continuïteit van zijn medische behandeling te verzekeren meteen na zijn terugkeer.

Huisvesting en medische ondersteuning

Eind 2016 keerde Zaza terug naar Georgië. Omdat hij nog niet goed te been was, voorzag IOM een rolstoel om een vlotte reis te garanderen. Bij aankomst werd Zaza verwelkomd door een vriend bij wie hij ook de eerste weken kon logeren. Intussen sprak hij af met IOM Georgië om de huur van een appartement te regelen. Met een deel van het re-integratiebudget werden 6 maanden huur betaald. Daarnaast verwees IOM hem door naar de medische diensten en werden de kosten voor medicatie, fysiotherapie en medisch materiaal (kinesitherapie) vergoed.

Opstart eigen autoverfwinkel

Zaza kreeg de eerste zorgen en werkte ondertussen door aan zijn businessplan. Eerst overwoog hij om een partnerschap aan te gaan met zijn vriend die een winkel voor auto-onderdelen uitbaatte. Maar uiteindelijk koos hij toch voor een eigen zaak. IOM Georgië gaf Zaza het nodige advies en ondersteuning bij de aankoop van het materiaal: verschillende soorten verf voor auto’s.

Zaza huurt momenteel een commerciële ruimte op een markt in Tbilisi, een plaats met veel garages en winkels voor auto-onderdelen, die potentiële klanten zijn. Hij heeft ervaring in de autosector en hoopt dan ook binnenkort zijn zaak te kunnen uitbreiden. Hij onderhoudt nog regelmatige contacten met IOM Georgië om de ontwikkeling van zijn zaak en de medische opvolging te bespreken.

 

Bron: IOM