Ethiopië

Transit in België

John is een van de vele migranten die een gevaarlijke tocht achter de rug heeft om Europa te bereiken. Hoewel zijn keuze om terug te keren naar Ethiopië de juiste leek, zorgden recente ontwikkelingen voor nieuwe uitdagingen.

In transit

Vier jaar geleden vertrok John uit Ethiopië op zoek naar een betere toekomst. Samen met zijn oom, begon hij aan een lange reis door Soedan en Libië om uiteindelijk Europa te bereiken via de Middellandse Zee. Hun eindbestemming was Engeland. Libië doorkruisen en de zee oversteken was een traumatische ervaring. Heel vaak dacht hij eraan terug te keren. Maar het risico was te groot.

Zijn reis bracht hem uiteindelijk in België, waar zijn kansen om Engeland te bereiken bijna onbestaande bleken. Zoals vele andere transitmigranten leefde hij op straat en in de buurt van stations. Gelukkig kon een tijdje onderdak krijgen bij een Belgische familie. Ontgoocheld en verontrust over het nieuws dat zijn moeder in slechte gezondheid was, besloot hij uiteindelijk om terug te keren naar Ethiopië.

Bouwkundig ingenieur

Toen John in 2019 terugkeerde, ontving zijn moeder hem met open armen. Zijn prioriteit was werk vinden om in hun behoeften te voorzien. Samen met Caritas International onderzocht hij wat mogelijk was: het idee om een kippenkwekerij te starten met zijn moeder was te kostelijk, daarom besliste hij om te investeren in de klerenwinkel van zijn broer.

Maar met een masterdiploma bouwkundig ingenieur op zak, was het uiteindelijk Johns droom om een job te vinden in deze sector. Enkele maanden na zijn terugkeer, vond hij werk in de hoofdstad. Omdat Addis-Abeba ver van zijn ouderlijk huis ligt, besliste hij om een kamer te huren in de buurt van zijn werk. Hij leefde toen zoals hij altijd gewild had: zelfstandig, met een job in de bouwsector.

Stilstand

Toen het coronavirus in 2020 toesloeg in Ethiopië en het land in lockdown ging, kon John niet meer werken op bouwwerven en verloor hij uiteindelijk zijn job. Nadat hij terugkeerde bij zijn moeder, probeerde hij kleine jobs te vinden. Maar de komst van het regenseizoen maakte de situatie nog moeilijker. Hierdoor kampt het land jaarlijks met moeilijkheden om bouwwerken tot een goed einde te brengen. Door de activiteiten die stil liggen en het economische recessie van het land door Covid-19, heeft John de indruk dat hij terug in de situatie beland is van voor zijn vertrek naar Europa. 

 

Bron: Caritas International