Ghana

Terug na 30 jaar

Kwasi verliet Ghana 30 jaar geleden maar besloot alsnog om terug te keren naar zijn land. Met de re-integratiesteun die hij kreeg opende hij in Accra een winkel met onderhoudsproducten.

Toen Kwasi besloot om naar Ghana terug te keren, was het al 30 jaar geleden dat hij zijn land had verlaten. Hij was 15 jaar oud toen hij met een aantal landgenoten uit Ghana vertrok via de woestijnen van Niger en Libië. Na een lange en slopende tocht, waarbij een aantal medevluchters het leven lieten, kwam Kwasi uiteindelijk in Europa aan. In het begin van de jaren 2000 belandde hij in België.

Omdat Kwasi gezondheidsproblemen had, kon hij zijn situatie voorlopig regulariseren. Hij woonde in Mechelen en genoot daar bijstand van de plaatselijke vzw Steunpunt Asiel & Migratie. Maar toen er een einde kwam aan zijn verblijfsvergunning, werd zijn leven een heel stuk lastiger en werd hij afhankelijk van de vrijgevigheid van zijn gemeenschap. Hij had meermaals contact met IOM, met het oog op een eventuele vrijwillige terugkeer. Maar pas toen zijn regularisatieaanvraag nog maar eens geweigerd werd, besloot hij te vertrekken.

Kwasi raadt zijn jonge landgenoten nu af om uit Ghana te vluchten: "De route door de woestijn tot in Libië en over zee tot Lampedusa is zeer gevaarlijk. Die mag je in geen geval nemen. Bovendien is het leven in Europa lastig en stresserend, zeker als je geen papieren hebt. Je kunt beter in Ghana blijven en proberen daar iets op te bouwen."

Winkel met onderhoudsproducten

30 jaar na zijn vertrek bleek Ghana voor Kwasi een totaal ander land geworden. Gelukkig kon hij rekenen op mensen die hij in België had leren kennen en die intussen ook in Ghana waren. In de hoofdstad Accra vond hij snel een plek om te wonen, de eerste maanden huur werden betaald dankzij de re-integratiesteun.

Met het IOM-kantoor in Ghana analyseerde hij de verschillende projecten die hij zou kunnen opstarten met de re-integratiesteun. Uiteindelijk koos hij ervoor om samen met een vriend een winkel met onderhoudsproducten te openen. De steun diende vooral om een grote voorraad goederen in te slaan. Toen Kwasi met zijn zaak begon, had hij niet veel geld. Maar door spaarzaam te leven hoopt hij zijn activiteiten uit te breiden en ook een carwash te openen.

Kwasi is heel tevreden met zijn beslissing: "Mijn winkel draait uitstekend, ik heb alle dagen mijn handen vol en de stress die ik in Europa had, is helemaal verdwenen. De financiële en psychosociale steun die ik van IOM en van Fedasil kreeg, heeft een enorm verschil gemaakt."

 

Bron: IOM