Irak

Opstart van een computerwinkel

Met het oog op een betere toekomst voor hun kinderen, kwam de familie Harbi in september 2014 aan in België. Om de reis te bekostigen had de familie haar hele inboedel verkocht in Bagdad.

Tijdens de behandeling van hun asielaanvraag, verbleef de familie in het opvangcentrum van Eeklo (Rode Kruis). Toen hun aanvraag negatief werd beoordeeld, bleven ze in het centrum om hun vrijwillige terugkeer voor te bereiden. Ze hadden alles geïnvesteerd in hun reis en hadden geen verblijfplaats meer in Bagdad. Gelukkig kon de familie rekenen op tijdelijk onderdak bij de grootouders.

Voor ze terugkeerden, bekeek een begeleider hun specifieke noden. Zoals vele andere Irakezen die op zoek zijn naar een betere toekomst, was de man hoogopgeleid met een diploma in de computerwetenschappen. De grootste bezorgdheid van de ouders ging uit naar de kinderen.
 

Re-integratieproject

In april 2015 kon de familie Harbi vertrekken. Bij hun aankomst, wachtten familieleden hen op en gedurende de eerste maanden verbleven ze bij hun ouders. Dit was geen ideale oplossing, maar het gaf de familie de nodige ruimte om zelf na te denken over een activiteit om geld te verdienen.

Met de re-integratiesteun opende de familie opnieuw een klein computerwinkeltje. Het grootste deel van dit (beperkte) bedrag besteedden ze aan de aankoop van een stock. IOM maakte samen met de familie een businessplan op en zorgde voor de opvolging van de materiële steun. De familie hoopt snel zelfredzaam te zijn dankzij de investeringen.

De kinderen konden opnieuw terecht in een publieke school in Bagdad. Deze zijn gratis, al zijn er steeds bijkomende kosten zoals boeken, kledij... Met de inkomsten van het bedrijfje hopen ze de toekomst van hun kinderen te verbeteren. IOM Bagdad gaf de familie verder ook advies en sociale ondersteuning.
 

Bron: IOM