Irak

Opening van een internetcafé

Hoda verliet in oktober 2013, toen zwanger van haar tweede kind, de regio Bagdad. Samen met haar oudste zoon wou ze naar haar zus in België. De zwangerschap verliep moeizaam en ze was ongerust over de medische opvolging in Irak. Ze hoopte dat haar kinderen een betere opleiding en gezondheidszorg zouden krijgen in België.

Na enkele maanden besliste Hoda om terug te keren naar Irak, aangezien ze in België geen werk kon vinden in het domein van haar diploma boekhouding. Haar doel: een zaak opstarten en haar zonen tonen dat je hard moet werken om er te komen en dat je niets zomaar krijgt.
 

Re-integratieproject

Hoda en haar twee zonen zijn eind 2014 teruggekeerd naar hun dorp in de buurt van Bagdad. Hoda besloot een klein intercafé te openen voor vrouwen uit haar dorp op bepaalde momenten van de dag. De vrouwen kunnen er thee drinken, met elkaar afspreken en in alle rust op internet gaan.

Hoda heeft het geld voor het terugkeerprogramma gebruikt om computers te kopen. Ze heeft haar zaak opgestart in een oud naaiatelier in het huis van haar ouders. Ondanks de moeilijkheden ter plaatse (stroomonderbreking, slechte verbinding) kent het internetcafé een groot succes en kan Hoda bijdragen aan de inkomsten van de familie. De oudste zoon van Hoda gaat naar school en hoopt later naar de universiteit te kunnen.
 

Bron: IOM