Georgië

Opening van een bakkerij

Na een verblijf in Duitsland en België, is Irakli teruggekeerd naar zijn familie in Georgië, waar hij samen met zijn moeder een bakkerij heeft geopend.

Irakli vertrok in 2016 uit Georgië naar Duitsland, waar hij iets meer dan een jaar verbleef. Vervolgens kwam hij naar België waar hij, na korte tijd in een precaire situatie, vrijwillige terugkeer heeft aangevraagd via het terugkeerloket in Brussel. Zijn familie was in Georgië gebleven en hij keek er naar uit om zijn vrouw en kinderen terug te zien.

In afwachting van zijn vertrek werd Irakli opgevangen in het opvangcentrum Klein Kasteeltje. Aangezien hij geen asiel had aangevraagd in België had hij geen toegang tot het re-integratieprogramma. Toch werd een uitzonderlijk verzoek ingediend en kon hij re-integratiesteun krijgen voor een professioneel project.

110 broden per dag

Om zijn re-integratieproject te doen slagen, kreeg Irakli advies van Caritas International. Hij besliste om samen met zijn moeder een kleine bakkerij op te starten.

De bakkerij van Irakli en zijn moeder ligt in hun dorp, langs een grote baan waar veel mensen voorbijkomen. Ze hebben dus veel klanten. Er werkt ook een derde persoon voltijds bij hen.

Bij het laatste bezoek van Caritas International heeft Irakli uitgelegd dat hij 110 broden per dag verkoopt, waarmee hij elke dag 20 euro verdient. De broden worden op de Georgische manier gebakken, in een grote ronde oven die ze ‘tone’ noemen.

Reisgezel

Irakli is zeer positief over zijn terugkeer: na een verblijf in Europa is het niet evident om terug te keren naar zijn land, maar zijn familie en vrienden waren er om hem te helpen de draad terug op te pikken.

Tijdens zijn verblijf in België had Irakli een andere Georgiër ontmoet, die op hetzelfde moment teruggekeerd is. Aangezien ze niet ver van elkaar woonden, bleven ze na hun terugkeer in contact en werden ze goede vrienden.

 

Bron: Caritas International