© Caritas International 2020
Jordanië

Minibuschauffeur

Ahmeds terugkeer naar Jordanië liep niet van een leien dakje. Maar dankzij de tussenkomst van Caritas en de versoepeling van de Covid-maatregelen kon hij zijn project eindelijk realiseren.

Ahmed woonde 6 jaar in Europa voor hij begin 2020 terugkeerde naar Jordanië. Hij probeerde asiel aan te vragen in Duitsland, waar zijn zus woont, en vervolgens in België, maar zonder succes. Hij kluste in de bouw maar vond geen werk dat hem stabiliteit kon geven. Toen hij hoorde dat de gezondheid van zijn moeder achteruit ging, besloot hij terug te keren om bij haar te gaan wonen.

Buschauffeur

Voor zijn terugkeer kreeg hij steun van Fedasil met het oog op een professioneel re-integratieproject. Voordat hij uit Jordanië vertrok, werkte Ahmed als buschauffeur. Het was dus heel logisch dat hij nadacht over de aankoop van een minibus. Het budget waarover hij beschikte, bleek niet voldoende voor zo'n aankoop, maar Ahmed had er vertrouwen in. Hij kreeg ook nog bijkomende - zij het beperktere - financiële steun voor medische zorgen.

Een paar weken na zijn terugkeer ging Jordanië, net als vele andere landen, in lockdown. Zijn re-integratieproject stond dus on hold. Naarmate de maanden verstreken, werd de situatie van Ahmed en zijn moeder steeds hachelijker, zonder uitzicht op een inkomen. Caritas International schoot hem ter hulp en met toestemming van Fedasil werd een deel van het budget vrijgegeven om in hun meest dringende behoeften te voorzien.

Gelukkig werd de lockdown uiteindelijk opgeheven en met de hulp van een vrijwilliger van Caritas Jordanië heeft Ahmed eindelijk een bus gevonden: een deel van de aankoop werd gefinancierd met het re-integratiebudget, terwijl het andere deel maandelijks door Ahmed wordt betaald.

Vrachtvervoer

Omdat de meeste gezondheidsmaatregelen na de eerste lockdown werden opgeheven, kon Ahmed zijn diensten snel aanbieden aan studenten en arbeiders. Maar omdat het virus nog steeds roet in het eten gooit, moest hij uiteindelijk terugvallen op het vervoer van goederen, voornamelijk groenten.

Ondanks de pandemie kon Ahmed zijn project concreet vorm geven en vond hij een oplossing om met zijn minibus te kunnen blijven rijden. Ook op persoonlijk vlak gaat het goed: hij is intussen getrouwd en verwacht zijn eerste kindje!

 

Bron: Caritas International