Servië

Kinderen terug naar school

Na een verblijf in België is de familie Groslav teruggekeerd naar Servië. Dankzij de steun die ze kregen, kunnen ze nu opnieuw werk zoeken en gaan de kinderen weer naar school.

De ouders en twee kinderen van de familie Groslav waren begin 2016 in België aangekomen. Omdat ze de asielprocedure te lang en te vermoeiend vonden, kozen ze er eind 2016 voor om vrijwillig terug te keren naar Novi Sad (Servië).

Administratieve ondersteuning en zoektocht naar werk

Gezien hun kwetsbare situatie (de moeder heeft onder andere gezondheidsproblemen) kon de familie op re-integratiesteun rekenen voor de medische kosten en de renovatie van een woning.

De familie kreeg ook steun voor de administratieve stappen van de terugkeer – een specifieke ondersteuning voor de Balkanlanden. Met het toegekende budget heeft de lokale partner Caritas International hen geholpen om de nodige documenten en belastingen te betalen, zich in te schrijven als werkzoekenden enz. De familie ontvangt dus maatschappelijke steun terwijl de ouders werk zoeken.

Kinderen zetten de school verder

Tijdens hun verblijf in België hadden de twee kinderen (11 en 13 jaar) tijd om naar school te gaan. Een van de belangrijke administratieve stappen was dus om hun Belgisch schoolattest in Servië te laten goedkeuren. De kinderen konden zich jammer genoeg niet inschrijven in de school waar de familie verblijft maar gaan naar een andere school in een buurgemeente. Bovendien heeft een kantoor van Caritas in Novi Sad een vrijwilliger ingezet om hen bijlessen te geven zodat ze sneller integreren in het Servisch schoolsysteem.
 

Bron: Caritas International