Tsjetsjeniƫ

Kapper worden tijdens de coronacrisis

Zelfstandig wil Luiza slagen in haar plannen ondanks de coronacrisis. Lees het verhaal van Luiza en haar drie kinderen, teruggekeerd naar Tsjetsjenië.

Luiza en haar drie kinderen hebben vijf jaar in België gewoond. Haar pogingen om een verblijfsvergunning te krijgen waren geen succes en uiteindelijk overwoog ze om vrijwillig terug te keren. In het opvangcentrum van Fedasil in Jodoigne waar ze op dat moment opgevangen werd, heeft ze haar terugkeer voorbereid samen met een medewerker van IOM België. Haar voornaamste zorg was om een inkomen te hebben en haar kinderen naar een goede school te sturen.

Schoolachterstand inhalen

Luiza is in 2019 teruggekeerd naar Tsjetsjenië met haar drie kinderen. De meest realistische optie voor haar was om terug te gaan wonen in de buurt van haar familie maar met een zekere zelfstandigheid. Daarom heeft ze beslist om de re-integratiesteun te gebruiken om een klein bijgebouw te laten bouwen waar zij met haar kinderen zelfstandig kan wonen.

Na zoveel jaar in België was het niet evident voor haar kinderen, die tussen 6 en 9 jaar zijn, om opnieuw les te volgen in het Russisch. Dankzij de medewerkers van het IOM-kantoor in Moskou werd een voogd aangesteld voor bijlessen Russisch tijdens de vakantie.

Lockdown

Voor Luiza was het belangrijk dat ze opnieuw financieel onafhankelijk werd. Op advies van IOM volgde ze een opleiding als ondernemer, gevolgd door een stage in een kapsalon met de financiële steun van het programma Job Placement. Nadat ze op enkele weken met succes het meest belangrijke van de job had geleerd, werd ze als zelfstandig kapster aangeworven in hetzelfde salon.

Jammer genoeg besliste de Russische overheid om een algemene lockdown op te leggen toen ze nog maar een maand aan de slag was. Nadat ze verschillende weken werkloos was, kreeg ze te horen dat de eigenaar van het kapsalon ging verhuizen. Luiza zoekt nu dus een nieuwe plek waar ze haar beroep kan uitvoeren en denkt er ook aan om haar opleiding verder af te ronden, steeds met de hulp van IOM. Ze is vastberaden en hoopt te slagen met haar projecten ondanks de moeilijkheden door Covid-19.

 

Bron: IOM