Georgië

Herstelplaats voor auto's

Terug in Georgië na een periode van illegaliteit in België, hebben Henrik en zijn familie de draad weer opgepikt in Tbilisi. Met zijn herstelplaats voor auto’s en de verhuur van fietsen kan Henrik (in het midden op de foto, met zijn broer rechts) zijn familie weer onderhouden.

In de illegaliteit in België

Henrik kwam samen met zijn vrouw en zijn twee kinderen in België aan in 2013, maar diende geen asielaanvraag of regularisatieaanvraag in. Behalve enkele jobs in de bouwsector was het onmogelijk voor hem om vast en officieel werk te vinden. Omdat hij niet meer kon voorzien in het onderhoud van zijn familie, besloot hij uiteindelijk om met hen terug te keren naar Georgië. Omwille van de kwetsbaarheid van de familie besloot Fedasil om hen re-integratiesteun te geven die ze zouden kunnen investeren in een activiteit die hen een inkomen oplevert.

HerstellEN van banden en fietsverhuur

Op advies van Caritas International gebruikte Henrik de financiële steun om een lokaal te huren naast de autogarage van zijn broer en een vulkanisatietoestel te kopen om banden te herstellen. Een beetje later investeerden zijn broer en hij ook in enkele fietsen om te verhuren: een innoverend idee in Tbilisi waar fietsen nog geen ingeburgerd transportmiddel zijn.

Henrik is tevreden over zijn terugkeer. Met de hulp die hij heeft ontvangen en met de steun van zijn broer, kreeg zijn project snel vorm en kon het groeien. Hij kan in de behoeften van zijn familie voorzien, wat zijn voornaamste zorg was in België.

Bron: Caritas International