Oekraïne

Hereniging van een gezin

Andrej en Mira kwamen naar België zonder hun kinderen. Na vier jaar van onzekerheid, keerden ze naar hen terug in Oekraïne.

In België zonder kinderen

Andrej kwam in 2011 samen met zijn vrouw Mira naar België om werk te zoeken. Hun vijf kinderen bleven achter in Oekraïne, aangezien de oudste zoon groot genoeg was om voor de anderen te zorgen. Na een verblijf van 4 jaar in België besloten ze om terug te keren naar hun kinderen in Oekraïne. In België waren de mogelijkheden om zonder papieren te werken zeer beperkt.

Andrej en Mira vroegen nooit asiel aan in België. Ze hadden dus theoretisch gezien geen toegang tot re-integratiesteun. Fedasil besloot om hen uitzonderlijke toch steun toe te kennen, gezien de kwetsbare situatie van deze familie in hun land van herkomst.

Renovatie van de gezinswoning

Andrej en Mira keerden eind 2015 terug naar Oekraïne en werden daar na hun terugkeer bijgestaan door Caritas Ukraine. Een paar weken later brachten Caritas Ukraine, Caritas International België en Fedasil hen samen een bezoek. De levensomstandigheden van de familie bleken niet evident: hun huis was in te slechte staat en veel te klein om er met zeven personen permanent te wonen.

De re-integratiesteun werd gebruikt om het dak te renoveren en de muren langs de buitenkant te isoleren. Door de strenge winters in Oekraïne was dit hoognodig. Andrej was bezig met deze werken op het moment van het bezoek. Een deel van het budget werd ook gebruikt om meubels aan te kopen: een bed, een sofa en een kast. De familie slaapt samen in een kleine kamer van ongeveer 10m².

Een situatie die moeilijk blijft

Ondanks de moeilijke omstandigheden was de familie positief en waren Andrej en Mira tevreden om terug bij hun kinderen te zijn. Hun twee oudste dochters waren van plan om een cursus manicure-pedicure te gaan volgen, om een job te kunnen vinden in de stad. In Oekraïne is dit een populaire opleiding door de opkomst van vele schoonheidssalons. Na een cursus van een drietal maanden kan je hiermee reeds werk vinden.

Andrej verdient een basisinkomen als landbouwer. Hij heeft enkele schapen en varkens die hij vetmest en verkoopt. Dit is echter niet voldoende om van te leven, vandaar moet hij constant op zoek naar manieren om bij te klussen. Een vaste job vinden is voorlopig niet mogelijk door de crisis in het land.

 

Bron: Caritas International