Tsjetsjeni√ę

Familiewoning en taxi

Na een verblijf in Europa van 4 jaar, besloot het gezin van Dimitri terug te keren naar huis in Tsjetsjenië.

Dimitri kwam in 2012 met zijn vrouw en drie kinderen naar Europa. Het gezin deed een verzoek om internationale bescherming in Frankrijk. Tijdens hun verblijf daar werkte Dimitri in een houtbedrijf. Zijn vrouw volgde Franse lessen en de kinderen gingen er naar school. Hun verzoek leidde tot een negatief antwoord. Zij besloten hierop naar België te komen in de hoop op een erkenning als vluchteling. De schoonmoeder van Dimitri werd in deze periode ernstig ziek. Het gezin wilde niet langer wachten op een uitspraak over hun aanvraag en keerde terug naar hun familie. Op dat ogenblik was het koppel in verwachting van hun vierde kind.

Gerenoveerde woning en taxibedrijfje

Na hun terugkeer in 2016 renoveerde Dimitri met een deel van het re-integratiebudget hun vernielde woning. Zijn vader hielp hem het dak, de verwarming en de ruiten te vernieuwen zodat het gezin snel kon intrekken. Om zijn gezin van inkomen te voorzien ging Dimitri werken bij een taxibedrijf. Op deze inkomsten moest hij taksen betalen waardoor er niet veel meer over bleef. Met hulp van de lokale partner van Caritas kocht hij zelf een taxi. Zo kon hij zijn inkomen vergroten.

Taallessen voor de kinderen

De terugkeer is voor de kinderen niet evident. Zij spreken en schrijven vloeiend Frans, maar geen Russisch. Hierdoor verloopt de integratie op school langzaam. Een deel van het re-integratiebudget gaat naar hun taallessen. De kinderen zijn nog jong en hun ouders zijn ervan overtuigd dat zij zich snel zullen aanpassen.

 

Bron: Caritas