Senegal

Een terugkeer in moeilijke tijden

Mevrouw Diop keerde met haar twee kinderen terug naar Senegal net voor de coronacrisis uitbrak in Europa en Afrika. 

Mevrouw Diop woonde 7 jaar in België waar ook haar twee kinderen geboren zijn. Haar beslissing om terug te keren naar Senegal volgde na een definitief negatief advies op haar asielaanvraag. Als sterke vrouw meldde ze zich aan bij IOM België in de hoop terug te kunnen keren naar haar land en zo stabiliteit te bieden aan haar twee jonge kinderen.

Stoffenwinkel en accessoires

Bij haar terugkeer kon mevrouw Diop de eerste weken logeren bij haar zus die het gezin onderdak gaf in afwachting dat haar situatie stabiliseerde. Dankzij de re-integratiesteun kon ze al snel een ruimte huren in het centrum van de stad waar ze stoffen, handtassen, schoenen en verschillende accessoires verkoopt.

Mevrouw Diop vertrok uit België vlak voor het begin van de coronacrisis. Ondanks de pandemie, die ook in Senegal toesloeg, lukte het IOM Dakar om haar re-integratieproject te helpen opstarten. Na enkele maanden bleek uit de opvolging dat de zaken niet echt succesvol waren door de pandemie en de gezondheidsmaatregelen. Mevrouw Diop heeft haar winkel nog steeds en houdt haar zaak draaiende, maar IOM onderzoekt de mogelijkheid om haar extra steun te geven in de hoop dat de coronacrisis snel eindigt. 

Terug naar school

De kinderen van mevrouw Diop gingen naar school na hun terugkeer. Ze leren Wolof, een van de officiële talen van Senegal en de meest gesproken onder de verschillende bevolkingsgroepen: "De kinderen hebben zich beter aangepast dan ik. Ik praat in het Frans tegen hen, ze antwoorden in het Wolof. Ze zeggen: Mama, we zijn in Senegal, hier spreken de mense Wolof. Maar ik blijf Frans praten met hen.”
 

Bron: IOM