© Caritas International 2020
Marokko

Carrière maken in Marokko

Na zijn studies werd Rachids toekomst in België onzeker. Hij besloot terug te keren naar Marokko om daar aan zijn professionele leven te beginnen.

Rachid studeerde in Frankrijk en in België. Maar toen hij eenmaal afgestudeerd was, had hij geen geldige verblijfsvergunning meer. Hij had gehoopt in België een professionele doorstart te maken, maar zijn onzekere situatie motiveerde hem om te proberen een toekomst op te bouwen in Marokko, zijn land van herkomst. Aangezien hij op dat moment nog in Frankrijk woonde, wilde Rachid daar stappen ondernemen om een vrijwillige terugkeer te regelen. Omdat hij te maken kreeg met heel wat administratieve problemen, richtte hij zich tot de Belgische diensten.

In afwachting van zijn terugkeer

In juli 2020 nam Rachid contact op met het terugkeerloket van Fedasil in Brussel. Het duurde even om voor hem een plaats te vinden op een vlucht naar Marokko, vermits dat land tijdens de lockdown zijn grenzen had gesloten voor alle vluchten vanuit België.

Omdat hij geen onderdak had in België reisde Rachid over en weer naar Frankrijk, waar hij bij vrienden kon verblijven. Dat zorgde echter voor veel stress omdat de grenzen op elk moment konden sluiten.

Het enige lichtpuntje op dat moment was dat Rachid zich nu kon voorbereiden op zijn terugkeer en toekomstplannen kon maken in Marokko. Caritas België nam verscheidene keren virtueel contact op met Rachid om hem te helpen bij het zoeken naar een job en het opstarten van een professionele activiteit.

Vastgoedadvies

Rachid keerde uiteindelijk terug in september 2020. Hij woont nu bij familie tot hij vast werk heeft gevonden.

Rachids ambitie is om zijn eigen vastgoedadviesbureau te beginnen. Maar tot die plannen concreet worden, moet hij in dienstverband gaan werken om zich vertrouwd te maken met de wetgeving in Marokko. Met de hulp van Caritas International kon hij een betaalde stage vinden bij een accountantskantoor. Zijn volgende doel is om snel een stabiele job te vinden.

En intussen blijft Rachid werken aan zijn langetermijnproject. De administratieve procedures werden opgestart en hij spreekt zijn netwerk aan om bij te leren over hoe hij zijn project kan aanpakken. Hij is erg gemotiveerd maar neemt zijn tijd, zeker nu Covid-19 een impact blijft hebben op de economische activiteit van het land.

 

Bron: Caritas International