Bouwen aan de toekomst
De heer José was een van de 77 Salvadoranen die in november 2020 met een chartervlucht zijn teruggekeerd. Hij vond snel opnieuw zijn draai en werkt opnieuw als metselaar.
De heer José komt thuis van zijn eerste job van de dag en voor hij de online opleiding ondernemen van IOM begint te volgen, controleert hij zijn GSM om zeker te zijn dat hij geen nieuwe jobaanbieding heeft gemist. Dat is niet het geval en hij start zijn PC op om de lesgevers van IOM aandachtig te volgen. Enkele uren later zet hij in de praktijk om wat hij geleerd heeft.
Familie achtergelaten
Vier maanden geleden dacht de heer José niet dat hij opnieuw in de straten van El Salvador zou rondlopen met zijn gereedschap. Begin 2020 had hij beslist om naar België te vertrekken om asiel aan te vragen en werk te zoeken, in de hoop zijn familie een beter leven te kunnen schenken.
Toen hij zijn land verliet, heeft hij zijn spaargeld meegenomen – verdiend door de meeste van zijn bezittingen te verkopen – met een krop in de keel omdat hij zijn familie moest achterlaten. Nu hij terug is, zitten er minder familieleden rond de tafel en de herinnering aan diegenen die vertrokken zijn, doet nog steeds pijn: “Twee weken na mijn vertrek is mijn vader overleden. Twee dagen later, mijn neef en nog twee dagen later mijn schoonzus. Dat was enorm zwaar, drie mokerslagen op een maand, maar ik was er niet en ik kon niets doen.”
Ondanks de pijn wachtte de heer José in een opvangcentrum van Fedasil op een arbeidsvergunning: “Ik ben in België aangekomen om asiel aan te vragen en ik werd opgevangen op een plaats waar bed, bad, brood gegeven wordt aan migranten in afwachting van een antwoord op hun asielaanvraag. Na verloop van tijd, ging het iets beter met mij, maar dat was niet het geval voor mijn familie die nog in El Salvador was.”
Een charter voor vrijwillige terugkeer
In deze situatie vroeg de heer José zich af hoe hij terug kon keren naar El Salvador. In het opvangcentrum kreeg hij informatie over het programma voor vrijwillige terugkeer: “Toen ik hoorde dat dit programma bestond, heb ik beslist om vrijwillig terug te keren en ze hebben me gevraagd of ik zeker was. Ik heb ja gezegd omdat ik niet veel om handen had en ik wist dat ik hier (in El Salvador) de draad opnieuw kon oppikken dankzij mijn beroep.”
Hij werd gesteund in zijn beslissing en de terugkeer verliep in alle veiligheid: alle gezondheidsmaatregelen tegen COVID-19 werden genomen om de passagiers uit België te beschermen. Op 12 november 2020 ’s ochtends landde de chartervlucht in El Salvador. De heer José maakte deel uit van de 77 Salvadoranen die vrijwillig teruggekeerd zijn en die bereid waren om hun leven opnieuw te hervatten in hun land van herkomst.
Vaardigheden in de bouw
Toen hij aankwam in El Salvador, zette IOM de re-integratieprocedure verder via een persoonlijke opvolging, door infosessies te organiseren en met ondersteuning via een re-integratieplan om zijn persoonlijke doelstellingen te financieren. Met zijn vaardigheden en kennis in de bouw, elektriciteit en loodgieterij, heeft El Salvador een uitstekende burger terug. Het leven lacht de heer José opnieuw toe: slechts twee dagen na zijn terugkeer, had hij al een eerste job als metselaar.
De heer José volgt elke opleidingssessie van IOM, heeft met de re-integratiesteun van het Belgisch programma voor vrijwillige terugkeer nieuwe werktuigen gekocht en blijft leren en zoeken naar manieren om bij te leren en zich te verbeteren. De heer José heeft al nieuwe doelen in zijn hoofd: “Ik hoop terug te kunnen keren naar België als toerist en mijn vrienden te kunnen ontmoeten, maar ondertussen zou ik eerst graag een wagen kopen om mijn gereedschap te kunnen vervoeren en om te blijven werken.”
Bron: IOM