Togo

Bakstenen produceren en verkopen

Dieudonné maakte zijn studies af in België. Omdat hij geen financiële middelen had en geen werk vond, besloot hij naar Togo terug te keren en er een baksteenfabriek op te richten.

Dieudonné kwam in 2008 in België terecht met een studentenvisum, zijn vader betaalde zijn studies. Hij volgde een bachelor landbouwkunde. Tijdens het laatste jaar van Dieudonnés studies overleed zijn vader, zodat hij zonder financiële steun achterbleef. Na zijn studies vond hij geen werk en kreeg ook geen verblijfsdocumenten meer. Daarom besloot hij naar Togo terug te keren om te zorgen voor zijn moeder en zijn jongere broers. Hij nam contact op met Solidarité Socialiste, partner van Fedasil voor vrijwillige terugkeer.

Centen voor een baksteenfabriek

Dieudonné keerde in 2014 terug naar Togo. Zijn vader had hem een stukje landbouwgrond nagelaten op zowat dertig kilometer van Lomé. De bodem in Togo bestaat uit rode aarde die bijzonder veel klei bevat en waarvan men heel stevige bakstenen kan maken.

Op aanraden van IOM besloot hij het geld van zijn re-integratiesteun te investeren in materiaal waarmee hij een kleine baksteenfabriek kon opstarten. Hij kocht spaden en schoppen, zeven, baksteenvormen, kruiwagens en beveiligingsmaterieel en had nog wat over zijn huis in orde te brengen. Spoedig kon hij drie leerjongens aanwerven die hij zelf opleidde. Zijn leerjongens krijgen van hem een loon en onderdak.

Rondtrekkend baksteenbedrijf

Na zes maanden besloot Dieudonné om te schakelen naar een rondtrekkende bedrijfsvorm. In plaats van de geproduceerde bakstenen te vervoeren, maakt hij ze rechtstreeks op de plaats waar een woning gebouwd of gerenoveerd moet worden. Op zijn eigen terrein behoudt hij intussen een baksteenhandel.

Twee jaar na zijn terugkeer lopen de zaken voor Dieudonné goed. In 2016 had hij zes leerjongens en twee voltijdse werknemers in dienst. Hij was trots omdat zijn eerste twee leerjongens hun opleiding bijna af hadden, zodat ze naar hun geboortestreek konden terugkeren en daar op hun beurt andere mensen zouden opleiden in het baksteenbedrijf.

 

Bron: IOM