Irak

Bakkerij van Abdulmueen

Abdulmueen slaagde er niet in een verblijfsvergunning te krijgen in België. Hij besloot terug te keren naar Irak en de familiebakkerij nieuw leven in te blazen.

In 2015 kwam Abdulmueen in België aan. Hij deed een verzoek om internationale bescherming. Die aanvraag leidde echter tot een negatieve beslissing. Toen ook zijn tweede verzoek werd afgewezen, besloot hij vrijwillig terug te keren. Tijdens een voorbereidend gesprek met IOM vertelde Abdulmueen dat hij ervaring had als bakker.

Heropleving familiebakkerij

Abdulmueen keerde na 2 jaar terug naar Irak. Zijn familie ontving hem in Bagdad. Voor zijn moeder was het niet mogelijk om de familiebakkerij verder te zetten gedurende zijn afwezigheid. Abdulmueen besloot dan ook snel om opnieuw te investeren in de bakkerij. Medewerkers van IOM hielpen hem een businessplan op te stellen en materiaal aan te kopen.

De zaak zorgt nu voor een stabiel inkomen. Toch ziet Abdulmueen nog uitdagingen. Zo zijn er nog drie andere bakkers in de buurt en blijft het moeilijk nieuwe klanten aan te trekken. Daarom zet hij in op kwaliteitsvolle producten aan een lage prijs. Hij hoopt dat zijn bakkerij in de toekomst verder zal groeien.

Abdulmueen: « With hard work and good planning, it is possible to develop your own business. »

 

Bron: IOM