© Caritas International
Burkina Faso

Autonomie na terugkeer

Agnès slaagde er niet in een verblijfsrecht in België te krijgen dus keerde ze terug naar het huis van haar familie in Burkina Faso. Daar startte ze een project waarbij ze opnieuw aan het werk ging en zelfstandig werd.

EEN VERLANGEN NAAR AUTONOMIE

Tot voor ze naar België kwam, woonde Agnès samen met haar familie in het huis van haar ouders. Toen haar vader stierf, kwamen er meer familieleden in het huis wonen, waardoor de woning overbevolkt raakte. Voor Agnès was dit niet makkelijk en hierdoor voelde ze zich er niet meer thuis. Agnès had een job als verkoopster van sheaboter. Ze had geen vaste standplaats, maar ze had wel een fiets waarmee ze op meerdere plekken de boter kon verkopen.

In België, probeerde Agnès een verblijfsrecht te krijgen zonder resultaat. Ook raakte ze het Belgische klimaat niet gewoon, dus ze besloot om terug te keren naar haar familie in Burkina Faso.

Tijdelijk terug bij familie

Agnès ging terug in het ouderlijke huis wonen. Haar familie ontving haar met open armen en ze kon bij hen terug intrekken. Bij haar terugkeer wilde ze graag haar eigen woning hebben. Maar om deze woonst te kunnen betalen, moest ze een vast inkomen hebben.

Ze verwachtte geen financiële steun van haar familie en hoopte dat de lokale partner van Caritas haar zou kunnen helpen in het uitwerken van een haalbaar actieplan. Agnès had ook medische problemen en dus zou ze een klein deel van het budget gebruiken om haar behandeling verder te zetten.

Een frigo helpt tegen het warme weer

Met de re-integratiesteun dat ze bij haar terugkeer kreeg besloot Agnès een kleine winkel te openen. Ze vond een locatie niet ver van haar woonplaats in de buurt van een school.

De moeilijkheid bij deze activiteit is het warme klimaat in Burkina Faso. Ze kon bij de opstart van de winkel bijvoorbeeld geen voeding of drank verkopen aangezien ze geen frigo ter beschikking had. Ze verkocht dan ook eerst vooral droge voeding en producten voor de dagdagelijkse hygiëne. De hele winkel was niet meteen gevuld maar beetje bij beetje wil ze dit in orde brengen en de hele winkel vol producten hebben om te verkopen.

Agnès gebruikte nog niet alles van het re-integratiebudget en zou graag een opslagplaats kopen waar ze voeding en drank koel kan houden. Voor de shop zelf wil ze ook een frigo kopen zodat ze lokale fruitsappen kan verkopen, aangezien dit iets is dat zou aanslaan bij de studenten die school lopen in de buurt van de winkel.

 

Bron: Caritas International