Dubbele vertrekpremie voor Afghanen

08/09/2016

Afghaanse asielzoekers die kiezen voor vrijwillige terugkeer krijgen vanaf 15 juni 2016 een hogere premie. Ze ontvangen ook specifieke steun voor hun re-integratie in Afghanistan. 

In 2016 kozen meer Afghanen voor vrijwillige terugkeer. Op 6 maanden tijd waren dat er 117, terwijl er in heel 2015 slechts 54 Afghanen vrijwillig terugkeerden. Het gaat vooral om asielzoekers, al dan niet uitgeprocedeerd.

Vanaf 15 juni werd de premie die zij krijgen voor hun vertrek, verdubbeld. Elke volwassene ontvangt dus op de luchthaven een bedrag van 500€ (in plaats van de gebruikelijke 250€), elke begeleide minderjarige ontvangt 250€ (in plaats van 125€). Voorwaarde: hun asielaanvraag moet vóór 1 juni ingediend worden.

Deze maatregel werd genomen door staatssecretaris Theo Francken en was van toepassing tot 15 februari 2017. 

Specifieke re-integratiesteun

Sinds 15 juni bieden Fedasil en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) specifieke steun aan Afghaanse burgers voor hun re-integratie. Naast het eigenlijke re-integratieproject (financiering van een beroepsactiviteit, renovatie van een woning, medische kosten…), kunnen de Afghanen nu op extra dienstverlening rekenen voor zaken zoals tijdelijk onderdak bij aankomst, een medische check-up, transport naar een andere stad en gepersonaliseerde steun van een consultant bij het ontwikkelen van een microbusinessplan. Deze bijkomende dienstverlening wordt voorzien in Kabul, maar ook in steden als Jalalabad en Herat.

In dit kader bezocht de IOM enkele opvangcentra voor asielzoekers (Fedasil, Rode Kruis) om met de bewoners te spreken over vrijwillige terugkeer en re-integratie in Afghanistan.

Meer weten over re-integratiemogelijkheden in Afghanistan.

Lees hier het verhaal van Homayon die in Afghanistan vrijwillig terugkeerd is.