Veranderde situatie voor Georgië en Oekraïne

12/04/2018

Tot 30 juni 2018 ontvangen personen die vrijwillig terugkeren naar Georgië en Oekraïne nog een terugkeerpremie en re-integratiesteun als ze asiel hebben aangevraagd in België. Dit ondanks de verandering van de statuten van deze twee landen.

Sinds 2017 hebben burgers van Georgië en Oekraïne immers geen visum meer nodig om naar België te komen. Deze aanpassing heeft gevolgen voor de steun aan personen die vrijwillig terugkeren naar hun land van herkomst, die in dit geval lager komt te liggen. Wel bestaat er nog aanvullende steun voor kwetsbare personen (ouderen of zieken, zwangere vrouwen…) die vrijwillig terugkeren naar Oekraïne en Georgië, die blijft bestaan na deze tijdelijke maatregel.

VOORBEELDEN VAN RE-INTEGRATIESTEUN in OEKRAÏNE en GEORGIË 

Verhaal van Igor (Oekraïne) - Igor en zijn familie keerden vrijwillig uit België terug in 2016. Sindsdien vond Igor werk als koerier en de medische situatie van hemzelf en zijn zoontje zijn stabiel.
Meer weten

Verhaal Andrej en Mira (Oekraïne) - Andrej en Mira kwamen naar België zonder hun kinderen. Na vier jaar van onzekerheid, keerden ze naar hen terug in Oekraïne.
Meer weten

Verhaal van Zaza (Georgië) - Nadat hij een beroerte kreeg in België, keerde Zaza terug naar Georgië. Hij kreeg medische ondersteuning voor zijn revalidatie en kon een eigen zaak oprichten (verkoop van autoverf).
Meer weten

Verhaal van Henrik (Georgië) - Terug in Georgië na een periode van illegaliteit in België, hebben Henrik en zijn familie de draad weer opgepikt in Tbilisi. Met zijn herstelplaats voor auto’s en de verhuur van fietsen kan Henrik zijn familie weer onderhoude
Meer weten