Uitwisseling met de Balkanlanden

08/11/2019

Deze week werden re-integratiepartners uit Albanië, Servië, Kosovo en Noord-Macedonië uitgenodigd in België voor een uitwisseling over het programma vrijwillige terugkeer.

Van 4 tot 8 november waren de re-integratiepartners van de Balkanlanden in België voor een uitwisseling over het vrijwilligeterugkeerprogramma. Sinds 2016 ontvangen personen die naar een van deze landen terugkeren een administratieve ondersteuning om zich makkelijker te re-integreren in de samenleving: inschrijving in de gemeente, inschrijving van kinderen op school, enz. Dit bezoek gaf meteen de kans om dit project te evalueren.

Deze uitwisselingsweek werd georganiseerd door Fedasil, IOM België-Luxemburg en Caritas International België. De gasten waren de volgende: de IOM-kantoren uit Albanië, Kosovo, Noord-Macedonië en Servië, het Centre for Social Initiatives NADEZ (partner van Caritas Noord-Macedonië) en Caritas Servië.

ONTMOETINGEN EN BEZOEKEN

De genodigde partners beoordeelden eerst het administratieve ondersteuningsproject dat sinds 2016 loopt en ze bekeken de uitdagingen die het met zich meebrengt. Het doel is om er volgend jaar een integraal en structureel onderdeel van het programma vrijwillige terugkeer van te maken.

Tijdens een bezoek aan het terugkeerloket in Brussel konden de deelnemers observeren welke begeleiding voor vrijwillige terugkeer er in België bestaat. Ze kregen ook een beter idee van de opvang door een bezoek aan het aanmeldcentrum en het opvangcentrum Klein Kasteeltje. Tenslotte legde de vzw Mentor-Escale hen het onderwijsprogramma voor buitenlandse kinderen in België uit.

De laatste dag stond in het teken van uitwisseling tussen de verschillende genodigde partners en de verschillende Belgische actoren van vrijwillige terugkeer. De deelnemers verzamelden zich daartoe in een ‘World Café’.