Irak

Opnieuw barbier in Bagdad

Zoals vele andere Irakezen, trok Mohammed naar Europa in 2015. Toen hij in België ontdekte dat hij zijn familie niet snel zou kunnen laten overkomen, is hij teruggekeerd naar Bagdad via het programma voor vrijwillige terugkeer. Hij kon steun krijgen bij de re-integratie en zich vestigen als kapper.

In België via de Balkanroute

Mohammed is vertrokken uit Irak in mei 2015. Na twee weken in Griekenland is hij via de Balkanroute naar België gekomen. Zijn vrouw en twee dochters waren in Bagdad achtergebleven en zijn voornaamste doel was om hen naar België te laten overkomen. Hij heeft zijn asielaanvraag ingediend in juli in België en verbleef ondertussen in een centrum van het Rode Kruis. Van zodra hij in het centrum zat, begreep hij dat de weg van de gezinshereniging langer zou duren dan voorzien en besliste hij eind augustus uiteindelijk om terug te keren naar Irak.

Opnieuw in Bagdad

Toen hij jong was, had Mohammad samen met zijn vader gewerkt als barbier/kapper. Voor zijn terugkeer naar Bagdad, was hij van plan om te starten als taxichauffeur. "Hij kent de stad Badgad goed en zag dit als een manier om snel geld te verdienen voor zijn familie" legt de re-integratiemedewerker van IOM België uit.

Bij zijn terugkeer in Irak, nam Mohammed contact op met de terugkeermedewerkers voor re-integratie van het IOM Irak. Hij realiseerde zich snel dat het plan om taxichauffeur te worden zeer veel zou kosten (vergunning, verzekering enz.). Hij overwoog dan maar om opnieuw aan de slag te gaan als barbier voor minder kosten.

Na enkele dagen zoeken, vond hij een geschikte plaats in een galerij van een winkelcentrum. Hij heeft de som die hij ontvangen heeft voor de re-integratie gebruikt om twee barbiersstoelen te kopen, twee spiegelwanden en ander materiaal.

Een geslaagd re-integratieproject

Mohammed werkt nu als zelfstandige sinds 3 maand en begint een regelmatig cliënteel te krijgen. Hij kan voorzien in de behoeften van zijn familie. Hij denkt er niet meer aan om terug naar Europa te trekken. Het traject om tot in België te geraken heeft hem sterk aangegrepen en hij wil dit zijn familie niet aandoen.
 

Bron: IOM