Copyright IOM 2018
Armenië

Op zoek naar betere gezondheidszorg

De familie van Anahit schonk een deel van hun geld zodat ze zich kon laten verzorgen in België. Na een kostelijk en minder gunstig verblijf dan voorzien, keerde ze terug naar Armenië.

BETERE GEZONDHEIDSZORG IN BELGIË

Anahit was 53 jaar toen ze vertrok uit Armenië: ze had gezondheidsproblemen en hoopte op betere verzorging in België. Om de reis en de medische kosten te kunnen betalen, moest haar familie vee verkopen, wat een groot deel van hun inkomsten vertegenwoordigde.

De mogelijkheden op een behandeling in België waren uiteindelijk niet wat Anahit verwacht had en het leven in ons land bleek te duur. Ze miste haar familie en deed uiteindelijk een beroep op het programma voor vrijwillige terugkeer. Hiervoor contacteerde ze onze partners in Mechelen. Ze had een ontmoeting met een begeleider van IOM om haar toekomstmogelijkheden in Armenië te bespreken.

HET FAMILIEBEDRIJFJE VERSTERKEN

Anahit is teruggekeerd naar haar geboortedorp, bij haar man en haar zoon. Het gezin leeft van veeteelt en landbouw en verkoopt de oogst en de bijproducten op de markt in Jerevan, de hoofdstad van Armenië.

Voor het gebruik van het re-integratiebudget kreeg Anahit advies van het IOM in België en in Armenië. Na overleg heeft ze beslist om het grootste deel van het budget te besteden aan de aankoop van vee en het uitbreiden van haar grond. Een klein deel van het budget werd ook gebruikt om steenkool, een koelkast en een gasfornuis aan te kopen.

Aangezien Anahit nog enkele gezondheidsproblemen had, hielp de re-integratiesteun ook om de kosten van een kleine operatie te betalen.

OPLEIDING TOT KAPSTER

Meer dan een jaar na haar terugkeer, verklaart Anahit dat de re-integratiesteun een positief effect heeft gehad op haar en haar gezin. De groenten en het fruit worden verkocht op de markt en brengen genoeg op om het gezin te onderhouden.

Anahit volgt momenteel ook het programma voor jobbegeleiding. Ze volgt kapperslessen in een kapsalon in de buurt. Na drie maanden opleiding, mag ze er beginnen als betaalde stagiair. Naast veeteelt en landbouw wil ze graag een eigen kapsalon beginnen bij haar thuis.

 

Source: IOM