© IOM 2020
Afghanistan

Een nieuwe carrière

Safiullah (rechts) kwam naar België met een universitair diploma op zak en werkervaring. Toen de pandemie uitbrak, miste hij zijn familie en verbeterde zijn situatie niet... hij koos ervoor om terug te keren naar Afghanistan.

Safiullah kwam enkele jaren geleden naar België om asiel aan te vragen, in de hoop zijn familie in Afghanistan een betere toekomst te kunnen geven. Hij had in Kaboel een universitair diploma behaald in de Perzische literatuur, was leerkracht Dari en werkte verschillende jaren in Afghanistan als directeur van een radio- en televisiestation. Op een bepaald moment kwamen er politieke spanningen waardoor hij zijn werk niet meer kon uitoefenen. Toen besliste hij om het land te verlaten.

Getroffen door de pandemie

Terwijl Safiullah het moeilijk had om werk te vinden in België, brak Covid-19 uit in de wereld en werd zijn familie zwaar getroffen door de gevolgen van de pandemie. Hij moest zo snel mogelijk terugkeren naar zijn vrouw en zijn twee dochters.

Hij bereidde zijn terugkeer voor vanuit het opvangcentrum van Fedasil in Poelkapelle, samen met een begeleider van Fedasil en een medewerker van IOM België en Luxemburg.

Nieuwe carrière

Voor Safiullah was het belangrijk dat hij zich snel opnieuw integreerde en een job vond. Toen hij eind 2020 terugkeerde naar Afghanistan, kon hij onmiddellijk deelnemen aan de opleiding micro-ondernemen van IOM Kaboel. Dit was een heel interessante ontmoeting voor hem omdat hij er zijn ervaring kon delen met andere Afghanen die onlangs uit België waren teruggekeerd.

Aangezien hij zijn job als radio- en televisiedirecteur niet meer kon uitoefenen, besliste hij om een partnerschap aan te gaan met een ver familielid en de re-integratiesteun hiervoor te gebruiken. Zijn partner (links op de foto) heeft een garage gespecialiseerd in de verkoop en de vervanging van olie en accu's voor auto's, in een levendige buurt van Kaboel.

Na een maand inwerken bij zijn partner, zoekt Safiullah nog een job als zelfstandige, maar hij kijkt de toekomst nu serener tegemoet en heeft geen spijt dat hij is teruggekeerd naar zijn familie.

 

Bron: IOM

Meer informatie over het aanbod van IOM op het gebied van re-integratiesteun.